Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Wiele razy przytaczałem badania i dane naukowe dotyczące „witaminy B17” (laetrile), rzekomo cudownych właściwości przeciwnowotworowych witaminy C (podawanej dożylnie), bądź innych szamańskich wierzeń. Nauka bazuje na sprawdzaniu tez w dobrze kontrolowanych warunkach (badaniach klinicznych z grupą placebo, przy podwójnie ślepej próbie). [...]
[...] tą witaminą, szczególnie w okresach, kiedy mamy ograniczony dostęp do słońca. W przypadku wątpliwości czy suplementacja jest nam potrzebna, wystarczy wykonać badanie poziomu witaminy D we krwi. Referencje: Consultant. ‘Study: Vitamin D Improves Exercise Performance, Reduces CVD Risk” 11-02-15. Eurekalert.org. “Vitamin D pill a day may improve [...]
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]
[...] (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość niektórych składników np. truskawki mogą mieć trochę więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
Podczas, gdy skupiamy się częściej na działaniach prewencyjnych w zakresie zmarszczek na twarzy, łatwo jest zapomnieć o reszcie ciała i o tym, że skóra starzeje się na wszystkich naszych częściach ciała. Skóra zmienia się wraz z wiekiem i niestety nie mamy na to wpływu. A może tak pogodzić się z wyglądem swojej skóry? Wydawałoby się, że to jest [...]
Bieganie należy do najczęściej wybieranych aktywności fizycznych, gdy zamierzamy poprawić swój wygląd i kondycję. Wszystko za sprawą tego, że bieganie wymaga jedynie chęci i może być wykonywane przez niemalże każdego. Dlatego też aktywność ta jest również jedną z najczęstszych przyczyn urazów kończyn dolnych. O czym należy pamiętać? Bieganie to [...]
[...] w złym świetle. Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]
[...] jest jedną z najważniejszych witamin dla osób aktywnych fizycznie (stawy, antyoksydant, powstawanie katecholamin, które warunkują prowadzenie treningu). Mało znaną funkcją witaminy C jest ochrona przed odkładaniem w niej melaniny (barwnika). W przypadku niedoboru witaminy C fenyloalanina i tyrozyna są nadmiernie utleniane i w ten sposób [...]
[...] czy też stabilizacji bieżącego stanu odżywienia, należy dążyć do tego, aby jak największa dawka została efektywnie wykorzystana przez organizm. Leki zaburzające wchłanianie witaminy D Wchłanianie witaminy D zaburzyć mogą m.in. leki hamujące aktywność enzymów rozkładających tłuszcze, stosowane w terapii otyłości. Stosuje się je w celu obniżenia [...]
[...] mleczka roślinne, są wzbogacane przez producentów w witaminę D3. No i oczywiście najprostszym sposobem radzenia sobie przez wegan z problemem ewentualnego niedoboru są suplementy witaminy D3, pośród których znajdziemy też wolne od składników pochodzenia zwierzęcego, dedykowane przez producentów właśnie weganom i wegetarianom. Sławomir Ambroziak
[...] dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie pewnych substancji, które wykazują pozytywne działanie biologiczne, wspomagające budowanie sportowej formy, może być już [...]
[...] owsianych. Bazuje głównie na tych dwóch przykładach, gdyż one w świecie sportu są dość powszechnym źródłem składników pokarmowych. Wykazuje ona wysokie powinowactwo to witaminy H, gdyż jedna cząsteczka awidyny jest w stanie przyłączyć aż 4 cząsteczki biotyny. Awidyna staje się więc anty-odżywczym inhibitorem, co w konsekwencji może [...]